Udāna vāyu

Udāna vāyu este energie mişcătoare în sus; localizată în diafragmă aceasta se mişcă în sus către plămâni, bronhii, trahee şi gât. Udāna merge de asemenea înăuntrul creierului şi stimulează memoria.

Următoarea vāyu importantă este udāna, care este energie mişcătoare în sus.

Udāna este impulsul nervos care ia loc în plexul solar şi plexul traheal. Ea guvernează mişcarea diafragmei şi muşchilor intercostali şi ajută procesul de exhalaţie. Udāna este responsabilă pentru vorbire si exprimare. O persoană nu poate vorbi fără exhalaţie. Prāna vāyu este energia care aduce oxigen înăuntrul plămânilor şi udāna vāyu este responsabilă pentru exhalaţia dioxidului de carbon. Udāna vāyu ajută oxigenarea. Când oxigenarea este bună, persoana pare proaspătă şi vitalizată. Dacă nu există suficient oxigen, persoana suferă de cianoză şi are o culoare purpurie. Astfel, udāna vāyu menţine culoarea normală a pielii tenului din cauza oxigenării. Ea este responsabilă cu mişcarea sângelui oxigenat în sus. Când un copil se târăşte pe podea şi încearcă să-şi ridice capul, aceasta este udāna vāyu. Dacă udāna este slabă, copilul nu poate să-şi ridice capul sau să-şi susţină gâtul. Udāna vāyu de asemenea ajută o persoană să se ridice din confuzie, ataşament şi depresie. Yogāsanas care stimulează udāna sunt statul pe umeri, postura cobră şi postura cămilă. Aceste āsanas ridică udāna. Dacă udāna este slabă, complacerea în acţiuni cum ar fi jogging sau săritul este ca şi cum ai bate un cal obosit.

Tulburările lui udāna vāyu creează dificultăţi de vorbire, cum ar fi gângăvitul şi mormăitul. Creează lipsă de memorie, lipsă de creativitate şi direcţie fără sens sau scop. Udāna vāyu suprimată creează de asemenea depresie şi decolorare a pielii. Se creează anumite condiţii bronhiale – răguşeală a vocii, astm, pneumonie sau emfizem – precum şi îmbujorare şi înroşirea feţei.