Turmeric sau curcuma – Curcuma longa

Turmeric, curcuma

Turmeric sau curcuma – Curcuma longa - Curcuma longa

Sisteme: .

Indicații: , , , , , , , , , , .

Partea utilizată: rizom.

Efecte energetice: picant, amar, astringent/fierbinte/picant. Scade Kapha, crește Pitta și Vata.

Acţiuni: stimulent, carminativ, detoxifiant, antibacterian, balsamic-cicatrizant.

Preparare: infuzie , pulbere (100-500 mg), decoct cu lapte, unt medicinal (ghee).

Turmeric sau curcuma este un antibiotic natural excepţional, şi totodată fortifică digestia și este un restaurator al florei intestinale. Ca atare este un bun antibacterian în caz de boli cronice sau debilitate fizică cronică. Nu numai că purifică sângele, dar îl şi încălzeşte și stimulează formarea de noi componente sangvine (stimulează hematopoeza).

Ayurveda considera turmericul (curcuma) un remediu extrem de puternic si-l recomanda pentru tot felul de probleme, insa avertizeaza asupra dozajului si modului in care trebuie administrat. Turmericul este cel mai bine asimilat si folositor daca e folosit ca si condiment, la prepararea hranei de zi cu zi. Insa are si contraindicatii: a nu se folosi la gatit de persoanele care sufera de hepatita acuta si a se folosi in cantitati mici de persoanele cu hipoglicemie. De asemenea, se recomanda folosirea lui cu precautie de femeile insarcinate.

Textele clasice de Ayurveda spun despre curcuma ca are doua proprietati: usuca si incalzeste. Pentru a anula efectul de uscaciune care dauneaza corpului, turmericul trebuie intotdeauna consumat impreuna cu ceva onctuos, iar pentru a anula efectul excesiv incalzitor, el trebuie combinat cu ceva racoritor: legume, unele condimente, linte, apa sau lapte, Ghee.

De aceea, in amestecurile de condimente specifice Indiei, numite masalas, turmericul este prezent insa intotdeauna impreuna cu Jeerachimion, dar mai ales cu coriandru si fenicul. Astfel, organismul uman nu se simte coplesit de intensitatea curcumei.

Extern, poate fi utilizat împreună cu miere pentru luxaţii, scrântiri, vânătăi sau mâncărimi. Are efect tonic pentru piele, scop în care poate fi luat intern ca decoct cu lapte.

Beneficiile turmericului

– ajuta digestia in general, insa este indispensabil in special pentru digestia proteinelor (din leguminoase, oua, lactate etc)

– sustine metabolismul grasimilor si controlul greutatii

– reduce balonarea / formarea excesiva de gaze

– mentine sanatatea florei intestinale

– ajuta la vindecarea colitei ulcerative si a sindromul colonului iritabil

– este un antiseptic natural

– detoxifica ficatul

– corecteaza eliminarea excesiva de minerale prin urina (in cazul diabetului)

– purifica sangele de toxine

– sustine vindecarea ulceratiilor

– ajuta la vindecarea hemoroizilor

– purifica sistemul respirator si de aceea se recomanda in cazuri de tuse, faringita, astm bronsic cronic

– vindeca si purifica ochii (inflamatii, ochi inrositi, conjunctivita, ulcior)

– este un anti-inflamator natural (artrita si artrita reumatoida)

– folositor in cazuri de luxatii si contuzii

– curata pielea de bacterii daunatoare si simultan creeaza un mediu prielnic pentru bacterii bune

– infrumuseteaza pielea, o face mai supla, fina

– ajuta in cazuri de psoriazis si alte probleme inflamatorii ale pielii

– vindeca taieturi, arsuri si rani ale pielii

– ajuta la refacerea pielii in cazuri de cicatrici sau leziuni

– ajuta in cazuri de cancere (de piele, san, prostata, pancreas, etc)

– ajuta in cazurile de anemie

– reduce riscul de leucemie

– ajuta in cazuri de Alzheimer

– opreste evolutia bolii in cazuri de scleroza multipla

– reduce efectele nefaste ale chemoterapiei

– opreste cresterea tumorilor

– este tonic

– purifica intregul corp (deschide canalele si extrage impuritatile din ele)

– reduce stresul si anxietatea