Shukra dhātu este ţesutul reproductiv masculin şi ārtava este ţesutul reproductiv feminin. Prajanana înseamnă a produce, a genera, a duce mai departe şi a procrea. Atât ţesutul reproductiv masculin cât şi cel feminin sunt specializate să producă o nouă viaţă şi funcţia lor vitală este continuarea speciei umane.
Substanţa pură a existenţei este sufletul, ātman. Tu existai înainte de naşterea ta fizică. Te-ai născut ca o colecţie de câţiva atomi. Aminteşte-ţi, înainte de naşterea ta atomii corpului tău existau deja. Dacă te-ai născut cu o lingură de argint, o lingură de aur sau o lingură de plastic în gură a fost alegerea ta. Tu ţi-ai ales părinţii în conformitate cu influenţa karmică.
Jāyati înseamnă a fi născut. Începi să creşti, parināmati. Vardhati înseamnă să creşti până la maturitate. Apoi, ca parte a experienţei fizice, trebuie în final să murim, mriyati. Ca experienţă psihologică, noi nu murim când moare corpul. În plus, ca experienţă spirituală, ca ātman pur, noi suntem dincolo de naştere şi moarte.
Naşterea şi moartea sunt roata timpului în care suntem toţi prinşi. Eliberarea înseamnă să mergi dincolo de roata timpului, de ciclul naşterii şi morţii. Corpul este experienţa obiectivă şi mintea este experienţa subiectivă. Sufletul este deosebire (diferenţă). Cu alte cuvinte, sufletul este conştiinţă pură, conştientizare pură, existenţă pură, prezenţă pură.
Una din funcţiile vitale ale ţesuturilor reproductive este să creeze urmaşi. Sămânţa masculină care este creată în organe speciale numite testicule. Ovulul, oul feminin, este creat în ovar.
În formarea ţesuturilor, sthāyi rasa se formează după cinci zile după āhāra rasa, care este format la 12 ore după ingestia nutrienţilor. Apoi în 10 zile, este format sthāyi rakta; în 15 zile, māmsa; în 20 de zile, meda; în 25 de zile, ashti; şi în 30 de zile majjā. Şi mai durează aproximativ 35 de zile după ingestia nutrienţilor pentru ca sthāyi shukra sau ārtava să fie formate.