Rakta Dhātu

Ţesutul Sângelui

Deşi rasa şi rakta dhātus sunt integrate şi funcţionează împreună, ele sunt considerate sisteme separate în teoria Āyurvedică. De la āhāra rasa (precursorul nutrient), durează cinci zile ca rasa dhātu sthāyi să fie formată. Rasa sthāyi (matură) şi rakta asthāyi (brută) sunt formate în acelaşi timp. După 10 zile, rakta sthāyi este formată.

Rakta dhātu reprezintă globulele roşii de sânge din inimă şi vasele sângelui şi furnizează o punte între mediul înconjurător intern şi extern al corpului, prin transportarea nutrienţilor la ţesuturi. Ele transportă nutrienţi dinspre tractul gastrointestinal, prāna dinspre plămâni, şi vyāna dinspre inimă către celulele corpului. Produsele deşeuri din celule, sub formă de dioxid de carbon, sunt transportate către plămâni. Alte produse deşeuri sunt transportate de sânge către alte organe excretorii şi sunt relaţionate cu apāna vāyu. Conceptele āyurvedic şi occidental despre sânge sunt diferite. În Occident, sângele include ambele, globulele roşii şi plasma. Āyurveda le divide pe cele două în rasa (plasma) şi rakta (globulele roşii de sânge). Rasa şi rakta dhātus transportă hormoni specifici (agni) de la glandele endocrine către ţesuturile ţintă. Sistemul endocrin este asociat cu majjā dhātu, ţesutul nervos, despre care vom discuta mai târziu. Toate celulele se scaldă în rasa/rakta dhātu pentru a furniza o compoziţie lichidă stabilă, în conformitate cu prakruti individual. Rasa şi rakta dhātus reglează temperatura prin distribuirea căldurii de la muşchii scheletici şi organele active către toate părţile corpului. Această distribuire a căldurii este o funcţie importantă a lui rasa şi rakta dhātus împreună.

În plus, în timp ce rasa dhātu furnizează nutriţia (prīnana), rakta dhātu furnizează funcţia vieţii (jīvana) şi dă oxigen către fiecare celulă, o funcţie a prāna. Deci, rakta dhātu furnizează suportul vieţii vital pentru activităţile celulare. Rañjaka pitta este prezentă în rakta dhātu, ca şi prāna vāyu şi vyāna vāyu şi împreună sunt responsabile pentru circulaţie. Rakta dhātu este fierbinte, acră şi uşor înţepătoare la gust. Rasa dhātu are toate cele şase gusturi – dulce, acru, sărat, înţepător, amar şi astringent – dar rakta dhātu este în mod predominant acră şi are un gust metalic din cauza hemoglobinei.

Rakta dhātu dă energie, viaţă, căldură şi culoare tenului. Sângele sănătos dă longevitate. Rakta are un miros specific cărnos şi este asociată cu spanda dhamanī (arterele pulsatorii), datorită prezenţei lui prāna, forţa vitală a vieţii. Este unul din ţesuturile dătătoare de viaţă şi care iau viaţa. Dacă o arteră este tăiată, persoana va sângera până la moarte. Sângele este viaţă şi viaţa este sânge. Într-un sens, conştiinţa curge prin intermediul sângelui şi fiecare globulă roşie de sânge este o moleculă vibrantă, conştientă. Pentru acest motiv, există spirit în sânge.

Moleculele superfine ale lui rakta hrănesc creierul pentru a da cuprindere, înţelegere şi putere biologică corpului.Aceste molecule superfine (prin capacitatea lor de a transporta oxigen) luptă împotriva infecţiilor ca o explozie oxidativă din partea sistemului imunitar şi creează imunitate prin intermediul ojas.

Când rakta dhātu este optim, este numit rakta sāra. O persoană cu rakta sāra are un ten sănătos şi cald, piele delicată, cu obraji roz, buze roşii şi ochi strălucitori. Are unghii roz, glandul penisului roz şi mâini şi picioare roz. O persoană rakta sāra este sensibilă şi reactivă şi nu tolerează soarele fierbinte. Acest tip de persoană este fericită şi inteligentă, dar poate fi judecătoare, critică şi perfecţionistă. Într-un sens, această persoană are o personalitate pitta înalt dezvoltată, cu fericire, bucurie, înţelepciune, inteligenţă şi strălucire. În plus, rakta sāra promovează longevitatea. Acestea sunt calităţile superfine ale lui rakta dhātu.