Pitta

Cuvântul pitta este derivat din cuvântul Sanskrit tap, însemnând a încălzi şi a fi auster. Pitta reprezintă principiul Foc în corp. Literalmente, tot ce intră în corp trebuie să fie digerat sau „gătit” de la privitul lunii pline până la o căpşună aruncată în gură. În plus, pe lângă focul gastric, pitta include de asemenea enzimele şi aminoacizii care joacă un rol major în metabolism, şi chiar şi neurotransmiţătorii şi neuropeptidele implicate în gândire. Câteva din responsabilităţile lui pitta sunt să regleze căldura corpului prin transformarea chimică a mâncării şi să dea unei persoane apetit, vitalitate, învăţare şi înţelegere.


pitta=foc+apa

Pitta este fierbinte, rapidă, uşoară, lichidă, expansivă şi uşor uleioasă în natură. Este acră, înţepătoare şi amăruie la gust şi are un miros cărnos. Este asociată cu culorile roşu şi galben.

În virtutea acestor atribute, persoanele pitta au un corp sensibil şi reactiv cu un schelet şi o greutate medie. Ei rareori câştigă sau pierd mult în greutate. Pot avea dinti ascuţiţi, gălbui, cu gingii moi şi uneori sângerânde. Ochii lor sunt strălucitori dar au tendinţa să fie sensibili la lumină. Persoanele pitta de obicei au apetit şi sete puternice şi le plac băuturile reci şi dulciurile.

Tipologiile pitta au o capacitate excelentă de a învăţa, înţelege şi de a se concentra. Ele sunt extrem de disciplinate şi excelenţi lideri. Aceste persoane sunt binecuvântate cu înţelepciune, care uneori este reflectată prin chelie – atât de multă înţelepciune cu adevărat că le „arde” părul! Indivizii pitta niciodată nu se abat un centimetru de la principiile lor, ceea ce uneori îi conduce spre fanatism. Pot da un răspuns greşit, dar cu mare siguranţă.

Ca o chestiune de fapt, pot fi judecători, critici şi perfecţionişti şi au tendinţa de a deveni cu uşurinţă mânioşi. Iubesc profesiile nobile şi adesea alocă sume mari de bani pentru a le cheltui pe articole de lux. Le plac parfumurile şi bijuteriile. S-ar putea să nu aibă un puternic apetit sexual. Peste toate, constituţia pitta este înzestrată cu putere moderată, multe cunoştinţe materiale, bogăţie şi o durată de viaţă medie.

În principal realizată din Foc şi Apă, pitta se exprimă pe sine ca sistemul metabolic al corpului. Guvernează digestia, absorbţia, asimilaţia, nutriţia, metabolismul, temperatura corpului – toate transformările. În echilibru, pitta promovează înţelegerea şi inteligenţa. În dezechilibru, pitta trezeşte mânia, ura, gelozia şi tulburările inflamatorii.