Piper negru

Piperul negru numit în engleză Black pepper și în sanscrită Marich, un nume pentru soare, datorită faptului că conţine mari cantităţi de energie solară.

Piper negru - Piper nigrum; Piperaceae

Sisteme: , , .

Indicații: , , , , , , , .

Partea utilizată: fruct.

Efecte energetice: picant/fierbinte/picant. Scade Kapha și Vata, crește Pitta.

Ţesuturi: plasmă, sânge, grăsime, măduvă şi nervi.

Acţiuni: stimulent, expectorant, carminativ, febrifug, antihelmintic.

Precauţii: stări inflamatorii ale organelor digestive, valori mari ale lui Pitta.

Preparare: infuzie , pulbere (100-500 mg), decoct cu lapte, unt medicinal (ghee).

Piperul negru este unul dintre cei mai puternici stimulenţi digestivi, arde Ama şi curăţă canalul alimentar (energizând şi dinamizând Agni pentru distrugerea toxinelor şi digestia mâncării). Piperul negru poate fi luat pe cale nazală, ca unt medicinal, pentru eliminarea congestiei sinusurilor, durerilor de cap şi manifestărilor de crize epileptice.

Este un bun antidot pentru alimente reci, cum ar fi castraveţii, şi pentru exces de alimente crude şi salate. Utilizat extern, ajută la coacerea furunculelor determinând supurarea lor. Preparat în ghee, vindecă suprafeţele inflamate, ca în urticarie şi erizipel.

Combinat cu miere, este un puternic expectorant şi curăţător de mucus, eliminând secreţiile. Utilizat excesiv, piperul negru devine iritant datorită proprietăţii sale rajasice.