Meda Dhātu

Ţesutul Gras

Acum vom merge la următorul dhātu, meda dhātu sau ţesutul gras. Meda este ţesutul adipos, un ţesut conectiv slab care include grăsime, fosfolipide, steroizi cum ar fi colesterolul şi alte tipuri de lipide.

În timpul creerii ţesutului muscular procesat moleculele grase neprocesate sunt de asemenea formate. Ţesutul gras este apos şi unsuros. Este lipicios, moale şi are caracteristicile uleioase tipice. Ţesutul adipos are o funcţie vitală în celulă. Participă la formarea membranei celulare, a altor structuri ale celulei şi de asemenea ajută la hrănirea celulelor. Una din funcţiile lui meda dhātu ca ţesut adipos este snehan (lubrifierea), care furnizează libertatea de mişcare. Grăsimile sunt folosite la construirea celulei şi să stocheze şi să aprovizioneze energia pentru toate activităţile celulare. Meda dhātu dă de asemenea împământare.

Într-un fel grăsimea acţionează ca un combustibil. Când faceţi exerciţii, corpul vostru necesită unele substanţe lubrifiante şi acest lubrifiant este furnizat prin intermediul grăsimii şi colesterolului. Colesterolul are o funcţie. Este necesar pentru lubrifierea ţesutului şi pentru hrănirea oaselor şi cartilajelor, la fel ca şi a suprafeţei articulare a oaselor. Colesterolul extrem de scăzut, sub 150, este una din cauzele trosnirii şi pocnirii articulaţiilor şi poate conduce la artrită degenerativă şi libidou scăzut.

Lipidele includ grăsimile, uleiurile, steroizii şi alte substanţe grase. Colesterolul este o lipidă din care steroizii cum ar fi hormonii sexuali sunt fabricaţi şi este prezent în membranele celulelor de-a lungul corpului. Există două feluri de colesterol, lipoproteina de densitate scăzută (LDL) şi lipoproteina de densitate ridicată (HDL). Colesterolul bun, HDL-ul, este colesterolul complet procesat. LDL este colesterol neprocesat şi are o tendinţă de a se depozita pe pereţii vaselor de sânge şi creează placă şi schimbări arterioslerotice. Ghee (untul purificat) cu moderaţie îmbunătăţeşte colesterolul bun, sau HDL. Suma totală de colesterol trebuie să fie sub 200 şi numerele mai mari decât acesta sunt asociate cu bolile de inimă. Totuşi, există alţi factori implicaţi de asemenea în bolile de inimă – trigliceridele, stresul şi zahărul din sânge. Colesterolul nu este singura cauză.

Moleculele grase au proprietăţi similare cu cele ale lui kapha dosha şi kapha este prezentă în grăsime. În conformitate cu Āyurveda, grăsimea este în mod predominant Apă şi Pământ. Grăsimea are o capacitate extraordinară de a stoca şi a produce energie în sistem. Carbohidraţii nu pot da aceeaşi cantitate de energie. Moleculele grase produc energie celulelor din cauză că ele conţin elementele Apă şi Pământ, care aduc masă şi energie corpului. Vorbesc despre grăsimea în proporţie corectă. Nu vorbesc despre grăsimea care este în exces. O persoană obeză are insuficientă energie chiar să meargă , din cauză că această grăsime în exces este brută, grăsime neprocesată. Eu vorbesc despre grăsimea sănătoasă, procesată, care este necesară corpului. Supraalimentarea produce grăsime în exces. Dacă o persoană consumă prea multă hrană şi agni-ul său nu este suficient de puternic să o digere, proteinele şi carbohidraţii pot deveni grăsime. Invers, când o persoană posteşte, ţesutul adipos pierde picăturile de grăsime şi se micşorează. Ca să găseşti cantitatea de grăsime din corp, ciupeşte pielea. O ciupitură mare indica că există multă grăsime. O ciupitură mică indica grăsime puţină. De asemenea uită-te la grosimea pielii. Cu cât e mai groasă pielea, cu atât mai multă grăsime; cu cât e mai subţire pielea, cu atât mai puţină grăsime.

Meda dhātu este prezent sub piele ca grăsime subcutanată, materialul izolator care menţine temperatura corpului. Este îndeaproape conectat cu māmsa dhātu, al cui upadhātu este grăsimea subcutanată. Dacă meda este afectat, atunci şi māmsa va fi afectat în mod gradual, prin al său upadhātu.

Într-o persoană obeză, agni sau focul (enzimele) este împins către centru din cauza acumulării de grăsime sub piele. Prin urmare, o persoană grasă are un apetit puternic. El sau ea poate mânca o masă completă şi să fie din nou înfometat după trei ore. De ce? Din cauză că mai mult agni (foc) este stocat în stomac şi există mult mai puţin foc sub piele. Prin urmare, oamenii obezi au piele rece şi umedă. În alte cuvinte, jāthara agni (focul gastric) este puternic, dar meda agni este scăzut. Dacă meda agni este scăzut, metabolismul grăsimilor este scăzut, ceea ce conduce la acumulări în exces de grăsime sub piele. Orice mănâncă acea persoană este convertit în grăsime. Chiar şi prea multă apă se va adăuga la acel ţesut adipos, din cauză că grăsimea este Pământ şi Apă.

Grăsimea este de asemenea prezentă între doi muşchi, din cauză că fibrele musculare se mişcă şi creează frecare. Există acumulare de grăsime la organele circulare, cum sunt rinichii, ficatul, splină, inima şi diafragma. Celulele de grăsime sunt de asemenea rotunde. În spatele globului ocular există grăsime, din cauză că ochii sunt cele mai active organe ale corpului. Ei se mişcă constant şi necesită lubrifiere şi natura le-a furnizat grăsime ca să le dea libertate de mişcare. Dacă există acumulare de grăsime în exces în spatele globului ocular, globul ocular va ieşi în afară. Această condiţie este prezentă în hipertiroidism. Dacă există tensiune mare, sângele se va grăbi către creier şi va împinge kapha şi meda în spatele globului ocular.

Epiploonul este o structură ca un şorţ prezentă sub stomac în cavitatea peritoneală şi această structură este bogată în grăsime. Acesta este depozitul lui meda dhātu. Pe suprafaţa inimii există de asemenea grăsime. Inima este un organ activ. Pentru a preveni frecarea între pericardul parietal şi pericardul visceral există puţină grăsime. Există grăsime în jurul articulaţiilor pentru a le proteja. Meda dhātu serveşte ca un tampon protector pentru articulaţii. Sub piele, grăsimea acţionează ca un izolator pentru a menţine temperatura corpului. Grăsimea este un conducător slab de căldură şi tine căldura înăuntrul corpului.