Māmsa Dhātu

Ţesutul Muscular

Următorul dhātu este māmsa. Sthāyi māmsa procesat în întregime este creat din asthāyi māmsa, care este format în acelaşi timp cu sthāyi rakta. Transformarea din āhāra rasa în sthāyi māmsa durează în jur de 15 zile.

Māmsa dhātu este ţesutul muscular. Sistemul muscular este apreciat ca aproape jumătate din greutatea corporală. Dacă o persoană cântăreşte 55 de kg, aproape 27 kg aparţin lui māmsa dhātu. Muşchii sunt derivaţi din molecule de Pământ şi Apă, ambele fiind grele. Moleculele de foc sunt de asemenea prezente în māmsa dhātu într-un grad mai mic. Nouăzeci de procente din māmsa dhātu sunt elementele Pământ şi Apă şi zece procente sunt elementul Foc.

Celulele muşchilor sunt specializate să sufere contracţii musculare. Cum am studiat deja, Eterul este energie nucleară, Aerul este energie electrică, Focul este energie radiantă, Apa este energie chimică şi Pământul este energie mecanică. Când o fibră musculară se contractă, energia chimică a nutrienţilor sângelui este convertită în energia mecanică a mişcării muşchilor. Deci ca muşchii să se mişte, avem nevoie de sânge. Mai multă mişcare a muşchilor, mai multă cerere de sânge. Când facem exerciţii curgerea sângelui creşte, din cauză că muşchii au nevoie de sânge, oxigen şi nutrienţi. Deci componentul Foc al lui māmsa dhātu transformă energia chimică a nutrienţilor sângelui în energia mecanică a mişcării muşchilor. O funcţie importantă a lui māmsa dhātu este mişcarea ambulatorie şi mişcarea articulaţiilor în timpul mersului.

Māmsa dhātu este greu, elastic, ferm, dens şi voluminos. Este derivat din kapha dosha. Muşchii dau formă corpului. În timpul unei urgenţe, un muşchi devine, rigid, contractat şi produce rezistenţă împotriva mişcării. Muşchii se pot mişca repede. Dacă dintr-o dată vezi că eşti pe cale să cazi, muşchii se contractă, devin rigizi şi creează rezistenţă împotriva mişcărilor avansate. Ca un vehicul în mişcare, corpul necesită o pauză, un sistem de control. Deci māmsa dhātu are capacitatea să creeze rezistenţă împotriva mişcărilor pentru a opri corpul. Când stăm pe un singur picior, o grupă de muşchi se va contracta şi grupa opusă se va relaxa pentru a menţine echilibrul. Muşchii dau scop acţiunii, ceea ce este artă. Scrisul de mână, desenarea unei picturi sau chiar a unei linii drepte cere coordonare. Arta, fie că este dans, mersul pe o frânghie sau căţărarea pe un munte, necesită coordonarea muşchilor. Coordonarea implică grupe de muşchi care lucrează împreună în mod armonios cu scopul de a face acţiune cu talent. Prin urmare, māmsa dhātu are capacitatea să creeze coordonare. Aceasta generează căldură, o altă funcţie a lui māmsa dhātu.

Māmsa dhātu de asemenea dă putere, ambiţie şi curaj. De-a lungul oaselor, dă suport persoanei. Altă funcţie a lui māmsa dhātu este de a pansa sau a acoperi. Muşchii furnizează protecţie prin acoperirea organelor delicate şi a părţilor delicate din corp. Ei sunt ca plasturii pe oase şi articulaţii şi protejează nervii şi vasele de sânge.

Māmsa dhātu este responsabilă pentru mişcarea fluidelor corporale – urină, sudoare, limfă şi sânge. Cu cât mai mult se mişcă muşchii, cu atât mai mult se mişcă sângele. Muşchii vezicii urinare mişcă urina. Muşchii de sub piele favorizează sudoarea. Există muşchi subtili la rădăcina părului care se contractă, făcând părul să stea ca o sârmă de cupru, creând piele de găină în timpul unei urgenţe. Muşchii se contractă ca să te ţină în alertă şi treaz.

Muşchii sunt responsabili pentru personalitatea şi aparenţa corpului. Muşchii bine- dezvoltaţi creează un corp frumos, ca o statuie Romană. Când un muşchi este stimulat, se contractă. Muşchii exprimă emoţii. Muşchii faciali exprimă bucurie, fericire, mânie sau teamă. Un muşchi poate deveni chiar iritabil şi un muşchi iritabil este un muşchi mânios, un muşchi irascibil.

Ţesutul din corp care rezistă cel mai bine gravităţii este ţesutul muscular. Sângele întotdeauna se mişcă în jos cu gravitaţia, deci rasa şi rakta merg cu gravitaţia, la fel cum face şi meda dhātu (ţesutul adipos). Antigravitaţia este levitaţie şi levitaţia este funcţia lui māmsa dhātu.