Gustul sarat

Lavana

Săratul este numit lavana. Apa şi Focul sunt elementele predominante. Gustul sărat este încălzitor, greu, uleios şi hidrofil ca natură. Când este folosit cu moderaţie, ameliorează vāta dar creşte kapha şi pitta. Exemplele clasice de gust sărat sunt sarea de masă, sarea de mare, sarea de stâncă, sarea de susan, algele şi tamarind-ul. Clorura de sodiu este cea mai obişnuită sare care furnizează gustul sărat. Āyurveda recomandă sarea minerală de stâncă de preferat sării de mare sau sării de masă. Conţine multe minerale în plus la sodiu şi de aceea echilibrează doshas dacă este folosită cu moderaţie.

Gustul sarat

Dacă pierzi sare datorită asudării, muşchii tăi se simt obosiţi. Acestea sunt toate aspectele pozitive ale sării. Prea multă sare în dietă poate cauza retenţie de sodiu, conducând la agravarea lui pitta şi kapha. Face sângele gros şi vâscos şi cauzează îngroşarea şi îngustarea vaselor de sânge, producând hipertensiune (presiunea sângelui înaltă). De aceea un pacient hipertensiv nu trebuie să consume prea multă sare. Datorită naturii sale hidrofile, sarea poate induce retenţie de apă, rezultând în edem şi umflare, care este de asemenea relaţionat cu presiunea sângelui înaltă. Senzaţia de căldură, leşinul, riduri, ulcer, tulburări de sângerare şi hiperaciditate pot fi toate cauzate de suprafolosirea gustului sărat şi adesea înrăutăţeşte condiţiile pielii. Consumul frecvent de sare poate de asemenea să cauzeze pierderea părului prin creşterea lui pitta. În cantităţi mari, sarea poate induce vomă ceea ce ajută la excretarea lui kapha şi pitta în exces. În general, folosirea sării minerale de stâncă nu cauzează aceste efecte.

Psihologic, sarea intensifică spiritul, încrederea, curajul, entuziasmul şi interesul. Dacă mănânci o dietă fără sare timp de o lună, vei experimenta tristeţe şi depresie şi îţi vei pierde creativitatea. O minte întrebătoare, cercetătoare vine de la gustul sărat. Dacă înlături sarea din dieta ta, te vei simţi plictisit, obosit, lipsit de interes şi întreaga ta viaţă va deveni blândă. Gustul sărat îmbunătăţeşte aroma dintr-o relaţie. Totuşi, consumul în exces de sare poate, ca şi dulcele, să creeze tentaţie, dependenţă, ataşament, lăcomie, posesivitate şi alte tulburări kapha, precum şi probleme pitta ca iritabilitate. Dacă deschizi o pungă cu chipsuri sărate, mâna ta merge în mod automat înapoi în pungă şi, doar dacă cineva nu te opreşte, este greu să te opreşti din a le mânca. Aceasta este puterea de dependenţă a gustului sărat.