Gustul Înţepător sau Iute

Katu

Înţepătorul este numit katu şi conţine elementele Foc şi Aer. Este uşor, uscător şi încălzitor ca natură. Calmează kapha dar excită pitta şi vāta. Dacă mănânci o bucăţică de ceva înţepător, prima sa acţiune va fi să calmeze vāta din cauza căldurii. Totuşi, consumul timp îndelungat sau excesiv al gustului înţepător creează uscăciune şi creşte vāta precum şi pitta. Gustul înţepător este prezent în multe condimente obişnuite, cum sunt piperul cayenne, chili, piperul negru, muştar, ghimbir şi asafetida, precum şi în alimente ca ceapă, ridichi şi usturoi.

Gustul iute

Când este folosit în dietă cu moderaţie, aprinde agni, îmbunătăţeşte digestia şi absorbţia şi curăţă gura. Gustul înţepător curăţă sinusurile prin stimularea secreţiilor nazale şi dizolvarea lui kapha dosha. Ajută circulaţia, rupe cheagurile, înlătură grăsimea de pe corp şi ajută la eliminarea produselor deşeuri. Majoritatea substanţelor înţepătoare subţiază sângele, sunt antispasmodice, anti-parazitare şi antihelmintice (împotriva viermilor).

Gustul înţepător poate cauza reacţii negative când este suprafolosit în dieta zilnică. Poate omorî spermatozoizii şi ovulele, cauzând debilitate sexuală la ambele sexe. Poate să inducă arsuri, sufocare, leşin, sughiţ şi oboseală cu sete. Dacă conduce la agravarea lui pitta, poate cauza diaree, arsuri şi greaţă. La provocarea lui vāta prin suprafolosirea gustului înţepător, pot apărea ameţeală, tremurături, insomnie şi durere musculară. Ulcerul peptic, colita şi condiţiile pielii pot rezulta de asemenea din uzul excesiv. Acţiunea ascuţită, pătrunzătoare a gustului înţepător va crea inflamare, iritaţie şi ulceraţie şi poate fi cancerigenă. Orice este puternic iritant este potenţial cancerigen. De exemplu, un ulcer cronic ce este iritat de chili înţepători poate rezulta în cancer. Pentru acest motiv un pacient cu cancer trebuie să stea departe de alimentele extrem de iuţi şi înţepătoare.

Psihologic, gustul înţepător aduce entuziasm, vitalitate şi vigoare. Înlătură obstrucţiile şi aduce claritate percepţiilor. Gustul înţepător este iute, ascuţit şi pătrunzător, deci va ajuta mintea să sondeze, să investigheze, să întrebe, să exploreze şi să se concentreze. Mintea devine ageră, concentrată, atentă şi determinată. Totuşi prea mult înţepător va face mintea mânioasă, violentă, iritabilă, invidioasă, geloasă, agresivă şi competitivă. Acestea sunt calităţi rajasice ale lui pitta din minte. Dacă o persoană este adesea mânioasă, trebuie să stea departe de înţepător şi să mănânce dulce, care este răcoritor şi liniştitor.