Cuvântul madhura înseamnă plăcut, încântător, frumos, agreabil şi melodios, la fel ca dulcele. Pământul şi Apa sunt elementele care fac gustul dulce. Calităţile sale sunt greu, răcoritor şi uleios. Dulcele linişteşte atât vāta cât şi pitta, dar creşte kapha. Gustul dulce este prezent puternic în alimente ca zahăr, miere, curmale, sirop de arţar şi lemn dulce, precum şi mai puţin în alimente ca lapte, orez şi grâu. Dulceaţa orezului este atât de slabă încât poţi să nu simţi orezul ca dulce, dar dacă mănânci ceva amar şi apoi orez, vei simţi dulceaţă relativă.
Gustul dulce îmbunătăţeşte esenţa vitală a vieţii (ojas). Samādhi poate fi numită dulce pentru că se desfăşoară în iubirea divină. Când este folosit cu moderaţie, dulcele este hrănitor pentru corp şi anabolic, promovând creşterea celor şapte dhātus – plasma, sânge, muşchi, grăsime, oase, măduvă şi fluide reproducătoare. Folosirea corectă dă putere şi longevitate. Încurajează simţurile, îmbunătăţeşte tenul, promovează pielea şi părul sănătoase şi o voce melodioasă. Gustul dulce ameliorează setea şi senzaţiile de arsură, intensifică glicemia, este nutritiv pentru ţesuturile corpului, ajută la vindecarea emacierii, şi are un efect răcoritor susţinut. Dacă limba voastră este arsă de piper, chili, mâncaţi puţin zahăr şi va răcori această senzaţie arzătoare. Dulcele poate aduce stabilitate şi dă energie, vigoare şi vitalitate.
În ciuda tuturor acestor calităţi bune, uzul excesiv poate produce multe tulburări implicând oricare dintre doshas. Alimentele dulci agravează în mod special kapha şi cauzează răceală, tuse, congestie, greutate, pierderea apetitului, lene şi obezitate. Pot cauza de asemenea creşterea anormală a muşchilor, congestie limfatică, tumori, edeme şi diabet. Zahărul sau orice gust extrem de dulce creează sete pentru că intensifică kapha care înfundă canalele de apă ale corpului (ambu vaha srotas). Supra-consumul de dulce creşte nevoia de somn şi poate face o persoană leneşă. Capacitatea de vindecarea a unei persoane se diminuează pentru că dulcele este cel mai bun mediu de creştere pentru bacterii, viruşi şi paraziţi. De asemenea poate afecta în mod negativ inima, creierul, rinichii şi pancreasul conducând la diabet, sindrom nefrotic sau trigliceride înalte. Dacă zahărul se acumulează în creier, persoana poate face paralizie de atac vascular cerebral. Prea mult dulce face sângele vâscos, ceea ce conduce la colesterol mare, trigliceride înalte şi schimbări arterioslerotice. Dulcele cu moderaţie este nectar, dar dulcele în exces este otravă.
Fiziologic, dulcele cu moderaţie intensifică iubirea şi compasiunea. Gustul dulce are o afinitate naturală bucurie, fericire şi extaz. De aceea dulcele este gustul lui prasāda sfântă. Nimeni nu va da piper chili sau murături ca prasāda. Prasāda înseamnă compasiune, iubire, bogăţie, sfinţenie şi sănătate. Totuşi, dulcele în exces va crea ataşament, lăcomie şi posesivitate. Este tentant să mănânci mult dulce şi dă dependenţă.