Gustul astringent

Kashāya

Gustul astringent, care este kashāya, este derivat din elementele Aer şi Pământ şi este răcoritor, uscător şi greu ca natură. Reduce atât pitta cât şi kapha, dar creşte vāta. Banana necoaptă, rodie, năut, fasole verde, mazăre galbenă, bame, genţiană, turmeric, seminţe de lotus, varză de lucernă, seminţe de mango, arjuna, alaun şi majoritatea vegetalelor crude sunt toate exemple de gust astringent. Dacă mănânci ceva astringent se creează o senzaţie de uscare, înecare în gât.

Gustul astringent

Gustul astringent îmbunătăţeşte absorbţia şi creează legarea scaunului. Deci, oricând o persoană are diaree sau dizenterie, foloseşte o plantă astringentă cum e kutaja sau maranta, sau un fruct astringent ca pulpa de măr gătită sau banana necoaptă gătită. Dacă mănânci acestea, scaunul se va lega şi va corecta diareea. Gustul astringent este de asemenea anti-inflamator şi decongestionant. Ajută în vindecarea ulcerelor şi face lekhana, răzuirea grăsimii. Gustul astringent opreşte de asemenea sângerarea prin promovarea coagulării şi contractarea vaselor de sânge.

Gustul astringent în exces poate crea spasme, senzaţie de colici în intestine şi constipaţie. Astringenţa extremă creează coagulare şi închegare, deci dacă o persoană are sângele închegat plantele astringente nu sunt bune. Gustul astringent absoarbe apa şi cauzează uscăciunea gurii şi dificultăţi de vorbire. Uzul frecvent al alimentelor astringente poate cauza sufocare, constipaţie absolută, distensie, spasm cardiac şi stagnarea circulaţiei. Poate afecta apetitul sexual şi conduce la epuizarea spermatozoizilor. Poate da o creştere a emacierii, convulsii, paralizie Bell, paralizie de accident vascular cerebral şi alte tulburări neuromusculare vāta.

Psihologic, gustul astringent este pentru susţinere şi împământare, din cauza elementului Pământ. Aduce lucrurile împreună şi face mintea adunată şi organizată, punând totul la locul sau corect. Acestea sunt calităţile bune ale gustului astringent când mâncaţi în cantităţi adecvate pentru propria voastră constituţie. Totuşi prea mult gust astringent face mintea împrăştiată şi persoana devine dezorganizată. Poate crea insomnie, teamă, anxietate şi nervozitate, precum şi fixaţie, rigiditate, asprime şi stagnare emoţională. Depresia este de asemenea relaţionată cu uzul excesiv al gustului astringent pentru că persoana reţine emoţiile şi devine deprimată.