Acrul este numit amla şi cuprinde în mod predominant elementele Pământ şi Foc. Amla înseamnă acru, acid şi ceea ce fermentează cu uşurinţă. Gustul acru descreşte vāta dar creşte pitta şi kapha. Deşi gustul acru iniţial arde kapha, când este folosit mai mult timp sau în exces va creşte kapha. Substanţele acre sunt lichide, uşoare, încălzitoare, uleioase ca natură şi stimulează metabolismul. Gustul acru este găsit în alimente ca frişcă, oţet, iaurt, brânză, fructe citrice cum sunt lămâile şi grefurile, mango necopt, struguri verzi şi alimente fermentate.
În momentul în care pui o substanţă acră pe limbă, simţurile tale devin ascuţite şi îţi închizi ochii. Imediat ochii, urechile şi dinţii devin sensibili. Gustul acru creşte secreţia salivară, stimulează apetitul şi într-o oarecare măsură intensifică secreţia enzimelor digestive. O cantitate moderată de gust acru este anti-flatulenta şi antispasmodică. Este răcoritoare; energizeaza corpul, hrăneşte inima şi însufleţeşte mintea.
În cantitate mică, acrul creşte secreţiile şi elimină kapha în exces. Acesta este motivul pentru care o doză mică obişnuită de oţet din cidru de mere este benefică pentru unii oameni, echilibrează colesterolul şi elimină congestia. Totuşi, într-o cantitate mare acrul usucă membranele şi creează congestie.
Presupunem că sunteţi răcit. Vitamina C este acid ascorbic, care este acru, deci o cantitate mică poate fi folosită să ardă kapha. Poate că 500 mg de vitamina C de două ori pe zi ajută la reducerea congestiei, dar o doză mare cum ar fi 10 g va înrăutăţi congestia. O asemenea doză mare poate fi toxică pentru ficat şi cauzează condiţii inflamatorii, cum sunt cistita, uretrita şi aşa mai departe. Într-o persoană pitta această cantitate de vitamina C poate crea indigestie acidă sau erupţii cutanate.
Acrul va tinde să crească pitta într-o persoană cu pitta prakruti şi kapha într-o persoană kapha prakruti. Dacă se foloseşte gustul acru în exces, poate cauza sensibilitatea dinţilor, sete excesivă, hiperaciditate, arsuri, indigestie acidă, gastrită, colită ulceroasă şi ulcer. Ca gust acru are acţiune de fermentaţie, este toxic pentru sânge şi poate cauza condiţii ale pielii ca dermatită, acnee, erupţii, eczeme, furuncule şi psoriazis. Poate conduce la pH acid în corp şi cauzează arsuri în stomac, gât, piept, inimă, vezica urinară şi uretră. Acrul în exces poate să conducă de asemenea la diaree, dizenterie, edem, plămâni umezi şi poate să agraveze tulburările congestive.
Psihologic, gustul acru aduce înţelegere, apreciere, recunoaştere şi discriminare. Acrul este ascuţit, deci face mintea alertă, ageră şi îmbunătăţeşte anvergura atenţiei. Totuşi, acrul în exces poate induce judecată, criticism, gelozie şi ură. Va face mintea agitată, hiperactivă şi discriminativă, aşa că încet persoanele devin foarte critice. Când o relaţie se sfârşeşte, există adesea un gust acru în gură, care este un semn al judecăţii şi respingerii.