Energia plantelor (vyria)

Virya este energia, potenţa sau puterea ierburilor, desemnate în Ayurveda ca având efect “fierbinte” sau “rece”. Prin intermediul gustului lor, ierburile tind să încălzească sau să răcească corpul şi aceasta produce efectul energizant cel mai important asupra sistemului.

Energia plantelor

Gustul picant, care este prezent în piper, ardei iute, ghimbir şi alte specii condimentate, are un efect fierbinte. Lucrurile acre la gust cum ar fi citricele sau produsele fermentate ca vinul, iaurtul sau murăturile, au de asemenea un efect fierbinte. Fermentaţia crează arderi care eliberează energie. Sarea are de asemenea un efect fierbinte, fapt experimentat prin senzaţia de arsură care o determină în contact cu rănile.

Gustul dulce are efect rece, ca zahărul care diminuează senzaţia de arsură în corp. Amarul şi cu recele sunt deseori sinonime, ca în ierburile amare cum ar fi genţiana şi piciorul cocoşului, care reduce febra şi inflamaţia.

Gustul astringent are un efect constrictiv, asemănător cu acţiunea unui lucru rece ca gheaţa, şi este prezent în plante astringente cum ar fi alunul, scoarţa de stejar sau witch hazel.

Ierburile cu efect fierbinte produc ameţeală, sete, oboseală, transpiraţie, senzaţia de arsură şi măresc puterea digestivă. Ele cresc Pitta, dar în general descresc Vata şi Kapha.

Ierburile cu efect rece împrospătează,revigorează şi consolidează ţesuturile. Ele calmează şi purifică Pitta şi sîngele, dar în general cresc Vata şi Kapha.

“Energia fierbinte sau rece” înseamnă că aceste substanţe conţin energia focului sau respectiv conţin energia apei (agnisau soma).

În funcţie de energia lor, cele şase gusturi se împart în două grupe: picant, acru şi sărat au efect fierbinte şi cresc Pitta iar dulce, astringent şi amar au efect rece şi descresc Pitta. Energia, firya, ne prezintă deci efectele unei plante asupra lui Pitta dosha.

Gustul picant are efectul fierbinte cel mai pronunţat, urmat de cel acru şi apoi de cel sărat. Gustul amar are efectul rece cel mai pronunţat, urmat de cel astringent şi apoi de cel dulce.

Altă dublă distincţie

O altă clasificare în două clase a gusturilor, deşi nu este un principiu independent ca energia, este în funcţie de efectul umed şi uscat a plantelor.

Principala calitatea a lui Vata dosha este uscăciunea, în vreme ce a lui Kapha zste calitatea de a fi umed. Gusturile uscate (amar, picant şi astringent) cresc Vata si descresc Kapha. Gusturile umede (dulce, sărat şi acru) cresc Kapha şi descresc Vata.

Gustul picant este gustul cel mai uscat, urmat de cel amar şi apoi de cel astringent. Gustul dulce este gustul cel mai umed. urmat de cel sărat şi apoi de cel acru.

Ierburile care au un efect uscat sunt compuse în principal din elementul Aer, în vreme ce ierburile care care au un efect umed sunt compuse în principal din elementul Apă. Ele produc efectele corespunzătoare clementului lor principal.

O altă clasificare, deşi mai puţin importantă, este în uşor şi greu după efectul pe care îl au asupra organismului, adică dacă ierburile determină creşterea sau scăderea corpului în greutate. împărţirea este similară clasificării în uscat şi umed. Gustul acru fiind fierbinte şi datorită puterii sale de intensificare a digestiei, tinde să aibă un efect uşor. Gustul astringent datorită efectului său constrictiv asupra ţesuturilor, este greu.

Din categoria greu, dulcele este gustul cu cel mai puternic efect, urmat de cel sărat şi cel astringent. Din categoria uşor, amarul este gustul cu cel mai puternic efect, urmat de cel picant şi de cel acru. Gusturile caracterizate prin calitatea greu determină creşterea greutăţii şi consolidează corpul. Gusturile caracterizate prin calitatea uşor determină scăderea greutăţii, dar sunt mai puternice în stimularea digestiei.