Dafin

Arbustul de dafin, numit în engleză Bayberry și în sanscrită Katphala, face parte din familia Myrica clasa superioară Myricaceae.

Dafin - Fam.Myrica; Myricaceae

Sisteme: , , , .

Indicații: , , , , , , , , , , , .

Partea utilizată: scoarţă, fruct.

Efecte energetice: picant, astringent/fierbinte/picant
Scade Kapha și Vata, crește Pitta.

Ţesuturi: plasmă, sânge, măduvă şi nervi.

Acţiuni: diaforetic, expectorant, astringent, emetic, antispasmodic, detoxifiant.

Precauţii: valori mari ale lui Pitta, hiperaciditate, hipertensiune.

Preparare: decoct, pulbere (250 mg- 1 g), pastă.

Dafinul este un medicament cu efect anti-Kapha puternic. El înlătură răceala, mucusul, purifică limfaticele şi are efect emetic, prin aceste efecte dafinul micşorează excesul de Kapha. El ajustează vocea, trezeşte mintea şi simţurile, şi curăţă sinusurile. Dafinul este un diaforetic primar pentru răceli şi gripe şi are un efect mărit dacă este folosit în combinaţie cu scorţişoara şi ghimbirul. Are eficacitate asupra iritaţiilor gâtului şi gingiilor prin gargară. Poate fi “inhalat” nazal sau fumat pentru curăţirea plămânilor şi a sinusurilor. El decongestionează acumulările lui Vata din cap şi întăreşte Prana. Dafinul determină vindecarea membranelor mucoase, iar atunci când este utilizat sub formă de pastă şi loţiune are efect aspura rănilor mai vechi care s-au cronicizat.

Dafinul este sacru pentru Shiva şi Shakti. Fructul său este oferit lui Durga. Coaja uscată a fructului este fumată pentru a calma mintea şi a amplifica percepţia. Calitatea sa este sattvică. Ea este una dintre cele mai bune plante pentru stări incipiente ale bolilor pentru că mobilizează energia defensivă a corpului.