Cum să combini alimentele

În ziua de azi nu este o surpriză să vezi pe piață o multitudine de ajutoare digestive și dietetice pentru stomac, împreună cu pilule pentru gaze și indigestie. Cele mai multe din aceste stări încep cu combinții eronate ale mâncărurilor. Acesta este un subiect îndelung dezbătut pe fondul unei îngrijorări crescânde pentru diete și a multiplelor teorii existente.

Ayurveda, o știință holistică străveche a vindecării, oferă o soluție logică pentru a determina în mod corect dieta bazată pe elementele ce compun constituția individuală a fiecăruia: vatta, pitta și kapha. Tabelul de mai jos este este compus din mâncărurile și ingredientele incompatibile ce trebuiesc evitate:

Nu mânca: Împreună cu:
Fasole boabe, năut, linte, mazăre fructe, brânzeturi, ouă, pește, lapte, carne, iaurt
Ouă fructe, în special pepeni galbeni, fasole boabe, năut, linte, mazăre, brânzeturi, pește, kitchari, LAPTE, carne, iaurt
Fructe De regulă cu orice alt aliment. (Sunt și excepții, ca de exemplu anumite combinații gătite, la fel cu lapte și curmale, care au aceeași rasa, virya și vipaka.)
Cereale fructe, tapioca
Miere** Cu GHEE în cantitate egală (de ex. 1 lingură de miere cu 3 linguri de ghee); mierea** fiartă sau gătită
Băuturile calde mango, brânzeturi, pește, carne, amidon, iaurt
Lămâie castraveți, lapte, tomate, iaurt
Pepeni galbeni CU ORICE – în special cu lactate, ouă, mâncăruri prăjite, cereale, amidon. Pepenii galbeni ar trebui să fie mâncați singuri mai mult decât celelalte fructe.
Lapte BANANE, cireșe, pepeni galbeni, fructe acre; pâine ce conține drojdie, pește, kitchari, carne, iaurt
Cartofi, tomate, ardei, vinete pepeni galbeni, castraveți, lactate
Ridichii banane, stafide, lapte
Tapioca fructe, în special cu banane și mango, fasole boabe, năut, linte, mazăre, stafide, jaggary
Iaurt fructe, brânzeturi, ouă, pește, băuturi calde, carne, LAPTE, Cartofi, tomate, ardei, vinete

*Alimentele cu MAJUSCULE reprezintă combinațiile cele mai dificile.

**Conform literaturii Ayurvedice antice, mierea nu ar trebui gătită niciodată. Dacă este gătită moleculele devin un lipici neomogen ce aderă la membraneel mucoase și blochează canalele subtile, producând toxine. Mierea negătită este nectar. Mierea gătită este considerată otravă.