Cum să combini alimentele
În ziua de azi nu este o surpriză să vezi pe piață o multitudine de ajutoare digestive și dietetice pentru stomac, împreună cu pilule pentru gaze și indigestie. Cele mai multe din aceste stări încep cu combinții eronate ale mâncărurilor. Acesta este un subiect îndelung dezbătut pe fondul unei îngrijorări crescânde pentru diete și a multiplelor teorii existente.
Ayurveda, o știință holistică străveche a vindecării, oferă o soluție logică pentru a determina în mod corect dieta bazată pe elementele ce compun constituția individuală a fiecăruia: vatta, pitta și kapha. Tabelul de mai jos este este compus din mâncărurile și ingredientele incompatibile ce trebuiesc evitate:
Nu mânca: | Împreună cu: |
---|---|
Fasole boabe, năut, linte, mazăre | fructe, brânzeturi, ouă, pește, lapte, carne, iaurt |
Ouă | fructe, în special pepeni galbeni, fasole boabe, năut, linte, mazăre, brânzeturi, pește, kitchari, LAPTE, carne, iaurt |
Fructe | De regulă cu orice alt aliment. (Sunt și excepții, ca de exemplu anumite combinații gătite, la fel cu lapte și curmale, care au aceeași rasa, virya și vipaka.) |
Cereale | fructe, tapioca |
Miere** | Cu GHEE în cantitate egală (de ex. 1 lingură de miere cu 3 linguri de ghee); mierea** fiartă sau gătită |
Băuturile calde | mango, brânzeturi, pește, carne, amidon, iaurt |
Lămâie | castraveți, lapte, tomate, iaurt |
Pepeni galbeni | CU ORICE – în special cu lactate, ouă, mâncăruri prăjite, cereale, amidon. Pepenii galbeni ar trebui să fie mâncați singuri mai mult decât celelalte fructe. |
Lapte | BANANE, cireșe, pepeni galbeni, fructe acre; pâine ce conține drojdie, pește, kitchari, carne, iaurt |
Cartofi, tomate, ardei, vinete | pepeni galbeni, castraveți, lactate |
Ridichii | banane, stafide, lapte |
Tapioca | fructe, în special cu banane și mango, fasole boabe, năut, linte, mazăre, stafide, jaggary |
Iaurt | fructe, brânzeturi, ouă, pește, băuturi calde, carne, LAPTE, Cartofi, tomate, ardei, vinete |
*Alimentele cu MAJUSCULE reprezintă combinațiile cele mai dificile.
**Conform literaturii Ayurvedice antice, mierea nu ar trebui gătită niciodată. Dacă este gătită moleculele devin un lipici neomogen ce aderă la membraneel mucoase și blochează canalele subtile, producând toxine. Mierea negătită este nectar. Mierea gătită este considerată otravă.