Coriandru

Coriandru -

Sisteme: , , .

Indicații: , , , , , , , , , .

Partea utilizată: fructul, planta proaspătă (cilantro, pătrunjel chinezesc)..

Efecte energetice: amar, picant/rece/picant. Echilbreaza Kapha, Pitta și Vata.

Acţiuni:detoxifiant, diaforetic, diuretic, carminativ, stimulent.

Precauţii: puţine, cu excepţia stărilor caracterizate de valori mari ale lui Vata cu deficienţa ţesutului nervos.

Preparare: infuzie (caldă sau rece), pulbere (250-500 mg), suc proaspăt de cilantro.

Coriandru (Dhania) este condimentul principal atat pentru digestie cat si pentru probleme de piele. Ajuta in: colici date de balonare, indigestie, stari de voma, tulburari intestinale, reumatism, conjunctivita (sucul proaspat al plantei verzi), probleme ale aparatului urogenital, alergii, dureri in gat, hemoroizi, etc.

Coriandrul se poate folosi atat sub forma de bobite, intreg, sau sub forma de pulbere. Bucataria indiana precum si cea Ayurvedica il intrebuinteaza foarte frecvent.

Seminţele de coriandru sunt un bun remediu pentru multe dintre tulburările lui Pitta, îndeosebi cele ale tractului digestiv şi ale sistemului urinar. Are rol de bun agent digestiv pentru stări Pitta în care majoritatea condimentelor sunt contraindicate sau sunt folosite, dar cu precauţie. Sucul proaspăt este folosit intern pentru alergii, febră mare şi erupţii ale pielii; o linguriţă de trei ori pe zi, dar poate fi de asemenea folosit şi extern, pentru inflamaţii şi în caz de prurit.

Proprietăţi similare prezintă chimionul, care este un antidot pentru pentru hrana fierbinte şi picantă ca în cazul roşiilor şi ardeilor roşii de cayen. Creşte digestia şi absorbţia, şi este bun pentru diaree şi dizenterie. Coriandrul, chimionul şi seminţele de fenicul sunt plante asociate cu proprietăţi similare. Ele sunt deseori utilizate împreună în combinaţii, pentru tulburări digestive, în special cele datorate valorilor mari ale lui Pitta, şi sunt utilizate împreună în diferite formule de preparare pentru a ajuta asimilarea altor ierburi.