Sisteme: circulator, digestiv, reproducator, respirator .
Indicații: balonari, dureri abdominale, indigestie .
Partea utilizată: samanta.
Efecte energetice: picant, amar, rece. Echilbreaza Kapha, Pitta și Vata.
Acţiuni: carminativ, detoxifiant, stimulent.
Chimion – Jeera (Cuminum Cymiunm) este un condiment Indian si un medicament Ayurvedic folosit pentru mai multe probleme de digestie, respiratorii, circulatorii si sistemul reproductiv. El a devenit o parte importanta a condimentelor Indiene folosite in preparea mancarii pentru ca promoveaza digestia sanatoasasi previne multe boli legate de digestie si organele abdominale.
In medicina Ayurvedica este folosit pentru proprietatile sale carminative, antispasmodice, stimulente digestiv, antiacide, astringente, analgezice si diuretice. Este folosit in tratarea problemelor cu acid peptic, flatulenta, gaz intestinal, distensie abdominala, infectii cu viermisori, ameteala, voma, syndrom colon iritabil etc.
Chimionul ajuta procesele metabolice si sistemul digestiv. In caz de constipatie sau diaree, se consuma doua lingurite de chimion amestecate cu iaurt, de doua ori pe zi. Calmeaza indigestia, colicii, revitalizeaza organismul. Are efect antiinflamator si afrodisiac. Uleiul de chimion este de ajutor in caz de dureri dentare.
Din punct de vedere Ayurvedic: VKP= (adica echilibreaza toate cele trei Doshe: Vata, Pitta si Kapha). Deci este un condiment recomandat tuturor, indiferent de constitutia Ayurvedica. Este unul din putinele condimente pe care Pitta le poate consuma fara a fi perturbata.
Indicatii terapeutice: