Brustur

Brustur numit în engleză Burdock și în sanscrită Niu bang.

Brustur - Arcticum lappa; Compositae

Sisteme: , , , .

Indicații: , , , , , , , , .

Partea utilizată: rădăcina şi seminţele.

Efecte energetice: amar, condimentat şi astringent (rădăcina de asemenea dulce)/ fierbinte/ picant. Scade Kapha și Pitta, crește Vata utilizat în exces.

Ţesuturi: plasmă, sânge.

Acţiuni: detoxifiant, diaforetic, diuretic, antipiretic.

Precauţii: anemie, răceală cronică, valori mari ale lui Vata.

Preparare: infuzie (fierbinte sau rece), decoct (rădăcina), pulbere (250 mg-1 g), pastă.

Brusturul are o acţiune puternică în purificarea sângelui şi a limfei. Elimină congestia reduce inflamaţia şi înlătură toxinele (atât prin piele cât şi prin diureză). Seminţele de brustur au un puternic efect diuretic şi detoxifiant, şi ajută la eliminarea răcelilor

Rădăcina posedă puternice calităţi nutritive şi este mai puţin probabil să determine creşterea lui Vata. Poate fi considerat ca tonic şi regenerant pentru Pitta doar dacă este folosit în mod regulat. Ajută la eliminarea puternicelor emoţii de tip Pitta, ca furia, agresivitatea şi ambiţia.

Brusturul poate fi folosit în cele mai multe din stările Ama, care includ febra toxică (Ama jvara) şi artrita (Ama Vata). Rădăcina are un efect mai puternic prin combinare cu măcrişul. Seminţele pot fi combinate cu seminţe de coriandru. Ca tonic pentru Pitta, rădăcina de brustur poate fi combinată cu bhringaraj în proporţii de 2 la 1.