Ayurveda și Luna

În filosofia  ayurvedică, creaţia vieţii universale este guvernată de soma, sūrya şi anila.

Soma înseamnă luna, sūrya înseamnă soarele şi anila este prāna cosmică, atmosfera. O viaţă individuală este guvernată de cele trei reprezentante ale sale.

Soma în cosmos este luna, dar în microcosmos – corpul – reprezentanta sa este kapha dosha.

Sūrya în sistemul nostru solar este soarele, dar sursa luminii şi căldurii în corp este pitta dosha.

În cele din urmă anila, atmosfera, prāna cosmică, este reprezentată în corp de vāta dosha. Deci kapha, pitta şi vāta guvernează viaţa individuală microcosmică, în timp ce soma, sūrya şi anila guvernează viaţa universală sau globală. Agni este focul biologic care este puntea între viaţa individuală şi viaţa cosmică; o punte între corp, minte şi conştiinţă. Ceea ce intră înăuntrul corpului, inimii şi conştiinţei celulare este numit agni. Filosofia Vedică numeşte aceasta „agni nārāyana”. „Nara” înseamnă fiinţă umană; „ayan” înseamnă a intra înăuntru (corpului şi conştiinţei).

Expunerea la lumina lunii, baia de lună este răcoritoare și plăcută, deci este mai bună ca baia de soare pentru tipurile pitta și pentru aceia cu pitta dosha agravată. Perioada de timp de la luna nouă la luna plină este numită faza de creștere, iar de la luna plină la luna nouă este faza de descreștere. Lumina lunii de pe durata fazei de creștere este favorabilă și luna plină este timpul cel mai favorabil dintre toate. Invers, energia este retrasă din pământ pe durata fazei de descreștere a lunii și nu este recomandabilă pentru baie de lună în acest timp. Expunerea la lumina lunii este cea mai bună atunci când este făcută pe durata perioadei de creștere sau la luna plină.

Luna este feminină, pe când soarele este masculin. Luna este zeitatea apei, deci atunci când luna este plină, au loc maree oceanice înalte. Lumina lunii secretă soma în creier și luna hrănește sucul Pământului, care este rasa dhātu planetar. Unele flori înfloresc în lumina soarelui, ca lotusul roșu. Altele, ca lotusul albastru și alb, înfloresc în lumina lunii. De asemenea, unele femei au un ciclu menstrual solar, în timp ce altele au un ciclu lunar. Femeile pitta tind să aibă un ciclu solar și devin mai emoționale pe durata perioadei lunii noi. Femeile kapha în general au un ciclu lunar și sunt mai emoționale pe durata lunii pline.

Un fetus conceput pe durata lunii în creștere este mult mai probabil să fie fată, în timp ce unul conceput pe durata lunii în descreștere este mult mai probabil să fie băiat. Totuși, este important să rețineți că zilele pare ale ciclului lunar sunt feminine, însemnând că un fetus conceput în acele zile este mai probabil să fie fată, în timp ce zilele impare ale ciclului lunar sunt masculine, rezultând într-o probabilitate mai mare a unui fetus conceput să fie băiat. Aceasta este știința genetică a lui svarodaya, bazată pe legile naturii.

Expunerea la lumina lunii este folosită în anumite tulburări de pitta, ca hipertensiune, erupție, mâncărime, urticarie și alte condiții inflamatorii.

Un scenariu ideal pentru pitta înaltă este să se aplice pastă de lemn de santal pe corp, apoi să se stea culcat în lumina lunii purtând un colier de perle și haine albe, în timp ce se soarbe lapte rece amestecat cu zahăr candel, dintr-o ceașcă de argint. Prietenii minunați care spun mereu ‘da‘ ar înconjura această persoană.‘Da‘ este calmant de pitta în timp ce ‘nu‘ este agravator de pitta. Aceasta răcește repede pitta agitată și poate de asemenea să ajute unii oameni vāta prin calmarea emoțiilor lor.