Ayurveda despre gust

Rasa (gustul)

Ayurveda recunoaște șase gusturi principale: dulce, acru, sărat, picant, amar și astringent. Ra înseamnă “a savura, lăuda sau gust”; sa înseamnă “suc, sevă sau secreţie”. Rasa este gustul asociat cu secreţiile din gură. În momentul în care o substanţă (hrană, medicament sau plantă) atinge limba, prima experienţă este gustul sau rasa. Orice substanţă, fie piper sau lapte, creează salivaţie şi prin aceasta gustul. Cuvântul rasa are mai multe înţelesuri profunde. Rasa înseamnă gust, melodie, experienţă, înţelegere, interes, entuziasm, apreciere, emoţie, suc,plasma (rasa dhātu), material seminal şi esenţă.

În conformitate cu filosofia Āyurvedica, luna este mama apei şi soarele este tatăl. Apa din atmosferă este rece, curată şi fără nici un fel de gust. Soarele provoacă evaporarea picăturilor de apă din ocean, provocând norii să se formeze care sunt transportaţi de vânt către munţi, unde creează precipitaţii. În momentul în care o picătură de apă se formează într-un nor, ea nu are gust. Totuşi, reacţiile electrochimice care apar în timpul creaţiei traznetului şi luminarea care acompaniază formarea norilor şi a ploii, înseamnă că fiecare moleculă de apă atrage molecule ale celor cinci elemente într-o combinaţie unică.

Cele şase gusturi (dulce, acru, sărat, iute, amar, astringent) sunt formate de către variatele permutări ale elementelor. Deşi fiecare gust conţine cinci elemente, combinarea particulară determină natura gustului. De exemplu, gustul dulce are o predominanţă de Pământ şi Apă. Moleculele de apă ce conţin gustul, eventual cad la pământ şi intră în plante. Prin urmare, se spune că nectarul lunii creează gusturi diferite în fiecare plantă şi apa este mama tuturor gusturilor. Aceasta este arătată de faptul că acest gust este perceput prin intermediul limbii, organul de simţ relaţionat cu elementul Apă şi o limbă uscată nu poate gusta cu exactitate.