Ardeiul roșu

Ardeiul roșu (Cayenne Pepper sau Marichi-phalam), fructul soarelui, întocmai ca piperul negru (marich) conţine mari cantităţi de energie solară.

Ardeiul roșu - Capsicum annuum; Solanaceae.
Eng.: Cayenne Pepper Sans.: Marichi-phalam

Sisteme: , , .

Indicații: , , , , , , , .

Partea utilizată: fruct.

Efecte energetice: picant/ fierbinte/ picant
scade Kapha și Vata și crește Pitta.

Ţesuturi: plasmă, sânge, măduvă & nervi şi reproducător.

Acţiuni: stimulent, diaforetic, expectorant, carminativ, detoxifiant, hemostatic,antihelmintic.

Precauţii: ulcere, gastrite, enterite, stări inflamatorii ale tractului gastrointestinal, iritant al membranelor mucoase.

Preparare: infuzie, pulbere (doze mici, 100-500 mg).

Ardeiul rosu are un puternic efect hemostatic, şi poate fi folosit în stări acute pentru oprirea hemoragiilor. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a ardeiului poate provoca hemoragii datorită efectelor sale fierbinţi. Este folosit în suferinţe cardiace, în situaţii de atac de cord pentru regenerare, dar poate agrava de asemenea o Pitta, care era deja în exces, situaţie care poate provoca atacul de cord.

În Ayurveda, ardeiul nu este un panaceu, deşi este un medicament foarte valoros. Este un stimulent puternic, atât circulator cât şi digestiv, şi înlătură senzaţia de frig produsă atât de cauze exterioare cât şi de cauze interioare (excesul de rece în corp). Alimenteză Agni. Cu toate acestea, ardeiul poate agrava stările inflamatorii ale organismului. Nu trebuie să-l folosim la întâmplare. Utilizarea sa se va face cu atenţie şi discriminare; totuşi folosit în combinaţii cu alte plante va intensifica efectele acestor ierburi.

Ardeiul poate fi utilizat în combinaţie cu alte ierburi, ca stimulent. El are mai ales un efect special în arderea toxinelor din intestinul gros. Are proprietăţi asemănătoare piperului negru, dar este mai puternic în utilizarea pe termen scurt şi mai slab ca efect pe termen lung. Calităţile sale sunt rajasice şi de aceea poate determina o stare de agitaţie mentală dacă este utilizat prea mult.