Apāna vāyu

Apāna vāyu este prezentă în cavitatea pelviană, în cecum, colonul ascendent, colonul transvers, colonul descendent, colonul sigmoid, rect şi în tractul urinar. Apāna vāyu este de asemenea prezentă în vaginul şi cervixul femeii şi în testiculele, prostata şi uretra bărbatului. Se mişcă în jos şi în afară. Regularizează funcţiile rinichilor. Urina este filtrată în rinichi şi strop-cu-strop este adusă în jos înăuntrul vezicii. De asemenea stimulează menstruaţia, defecaţia şi flatulenţa. Apāna este funcţie motoare care lucrează cu diferite segmente ale şirei spinării lumbosacrale. De la şira spinării lumbosacrală mesajul este transportat la vezică pentru e evacua urina; la rect pentru e evacua fecalele; la uter pentru a produce menstruaţia sau naşterea unui copil. Apāna împinge copilul din uter. Dacă apāna este blocată sau slabă, travaliul este întârziat.

A patra vāyu este apāna.

În plus, apāna vāyu regularizează mişcările nervului sciatic şi a părţii inferioare a corpului. Este de asemenea responsabilă pentru mişcarea spermei la bărbat şi pentru dorinţa de a face dragoste. La femeie, apāna stimulează ovulaţia, regularizează menstruaţia şi în timpul sarcinii apāna hrăneşte fetusul şi îl mişcă în timpul naşterii.

În timpul relaţiilor sexuale, apāna bărbatului şi a femeii se unesc şi determină întâlnirea spermei cu ovulul. Apāna este responsabilă pentru concepţie. Dacă apāna este slabă, concepţia nu este posibilă. Dacă apāna vāyu este slabă, o femeie acumulează grăsime pe coapse.

Tulburările apāna vāyu includ constipaţie sau diaree; retenţie de urină sau poliuria; lipsa menstruaţiei sau menstruaţie exagerată. Durere în timpul menstruaţiei, durere în timpul sexului, dureri în partea de jos şi dureri în timpul ovulaţiei sunt de asemenea tulburări ale acestei vāyu. Apāna vāyu este responsabilă pentru impotenţa sexuală, ejaculare prematură sau orgasm prematur. O apāna puternica creează un instinct sexual puternic şi o apāna slabă creează un instinct sexual slab.

Tulburările mai jos de ombilic sunt asociate cu apāna. Tulburările de la ombilic sunt samāna. Tulburările deasupra ombilicului sunt prāna. Osteoporoza este o tulburare a apāna vāyu. Apāna vāyu hrăneşte oasele prin intermediul membranei mucoase a colonului şi prin absorbţia mineralelor.