Āma

Deșeul metabolic, cauza rădăcină a bolii

Focul digestiv și metabolic (agni) menține durata de viață a cuiva, forța, rezistența naturală, vigoarea și vitalitatea. Guvernează digestia, absorbția, asimilația și transformarea hranei în precursorul hranei al țesuturilor corporale. Când agni este scăzut, datorită agravării uneia sau mai multor doshas de către dietă sau stil de viață inadecvat, combinații de alimente incompatibile sau stres, hrana ingerată este digerată necorespunzător și aceasta creează un deșeu metabolic intern pe care îl numim āma. Cuvântul Sanskrit āma înseamnă crud, negătit, deșeu metabolic neprocesat. Este o substanță morbidă care devine toxică pentru sistem.

Āma are exact calitățile opuse cu cele ale lui agni. Agni este ușor, ascuțit, subtil, fierbinte și lipsit de calitatea de lichid, deci lucrurile grele, lente, brute, reci și lichide încetinesc agni și produc āma.

Când jāthara agni este scăzut, hrana ingerată este digerată necorespunzător și suferă fermentație și putrefacție. Aceasta creează o substanță toxică, ne-omogenă, morbidă, nesănătoasă, lipicioasă. Această āma înfundă canalele și afectează nutriția tisulară.

Există mai multe locuri în care āma se poate forma în corp. Datorită lui jāthara agni (focul gastric) scăzut, āma se poate acumula în stomac și îi afectează funcționarea. Pāchaka agni scăzut poate cauza acumulări toxice în intestinul subțire și agni al colonului scăzut poate afecta funcționarea colonului. În mod similar, agni scăzut din ficat, dhātus și celule rezultă în āma în acele zone respective. Āma în tractul gastrointestinal (GI) este ușor de eliminat, dar āma din ficat, dhātus și celule poate fi foarte dificil de detoxifiat.

Patru origini importante ale lui Āma

Alimente nedigerate, neasimilate. Aceasta este datorită lui agni – jāthara, bhūta sau dhātu agni - scăzut.
Deșeuri acumulate (urină, fecale, sudoare și dhātu malas).
Dosha dushti, care este o dosha agravată ce atacă dhātus.
Emoții nerezolvate, reprimate, care produc āma mentală.

Întâi, āma este definită ca āmam annarasam kechit, care înseamnă precursori ai hranei ai țesuturilor corporale nedigerați, absorbiți precar și neasimilați, numiți āhāra rasa sau chyle. Jāthara agni scăzut face ca hrana ingerată să fie digerată necorespunzător, ceea ce creează toxine. Aceasta poate fi datorată unei diete agravatoare de dosha, combinațiilor de alimente incompatibile, mâncatului la ore nepotrivite și mâncatului emoțional.

A doua definiție a lui āma este de impurități acumulate. Stagnarea sau suprimarea eliminării celor trei malas (urină, fecale și sudoare) le face să sufere putrefacție și acumulare în sistem, creând o substanță toxică ce este āma.

În al treilea rând, dosha dushti anterioară poate produce āma localizată, nu neapărat în tractul GI. Prin urmare, āma se poate forma în mod direct în oricare dhātu deoarece, dacă dhātu agni este scăzut, nutriția lui dhātu este afectată și toxinele sunt create. Schimbările sezoniere, alimentare și ale stilului de viață toate deranjează doshas și afectează agni, ceea ce creează āma. Prathama dosha dushti înseamnă că o dosha tulburată anterior poate crea āma în sistem. De exemplu, chiar dacă o persoană și-a revenit după gripă, unele doshas pot fi încă încetinite în rasa dhātu și aceasta creează oboseală post-gripă. Infiltrația bacteriană și ingestia ouălelor de paraziți (krumi) pot crea de asemenea āma prin tulburări de dosha. Aceasta poate fi numită āma bacteriogenică, care este un tip de toxemie. Toxemia este intrarea toxinelor în sânge, ceea ce este cauza rădăcină a tuturor bolilor.

Āma poate fi creată în minte datorită stresului mental, gândirii negative, emoțiilor reprimate și oboselii mentale. Poate fi datorată de asemenea paraziților, virusurilor, bacteriilor și viermilor, care pot produce āma citotoxică la nivel celular. Āma este un mediu bun pentru bacterii și virusuri și poate crea infecții repetate și un pat pentru boala viitoare. Anumite medicamente pot produce āma de asemenea. Āma este cauza rădăcină a tuturor bolilor; prin urmare, boala este numită āmaya, care înseamnă: ce este născut din āma.

Agni menține imunitatea, deci agni scăzut creeează āma care poate afecta imunitatea celulară prin acoperirea și înfundarea membranei celulare (un micro srotas). Din această cauză, comunicarea celulară este afectată și celulele imune nu primesc semnalul corect de la celelelalte celule vii ale corpului. Acele celule trimit mesaje care sunt blocate de către āma, deci nu există nici un răspuns. Celulele imune atacă atunci celulele învecinate ca și cum ar fi un corp străin. Acesta este mecanismul pentru dezvoltarea bolilor autoimune.